Mi a különbség a só és a nátrium között?
A nátriumot nem szabad összetéveszteni a nátrium-kloriddal, az asztali sóval.
A nátrium egy ion (Na), a só (NaCl) pedig egy vegyület. A kettő nem azonos.
A bal oldali ábrán a nátrium fém, a jobb oldali ábrán pedig sókristály látható. Maga a nátrium egy alkáli fém, a sóban ionos formában van jelen.
Dr. Douglas N. Graham a 80/10/10 című könyvében ezt írja: „Fontos, hogy megkülönböztessük a nátrium-klorid-kivonatot (a káros konyhasót) attól a nátriumtól és egyéb sóktól, amik természetes formájukban és nagy mennyiségben találhatók meg a teljes értékű növényi ételekben.” Majd később így folytatja: „Sejtjeink megfelelő működése a nátrium és a kálium kényes egyensúlyától függ. A nátrium a sejten kívül található (extracelluláris tér), a kálium pedig a sejten belül (intracelluláris tér). Ha a kettő egyensúlya felborul, a sejt kiszárad vagy túltelítődik vízzel.”
Ennél is részletesebben ír dr. Neil Nedley a Döntő bizonyíték című művében, a magas vérnyomásról szóló fejezetben: „A hipertónia egyik alapvető kiváltó oka, hogy a vese képtelen kiválasztani nagyobb sómennyiséget. A szervezet pedig, hogy el tudja látni feladatát, megemeli a vérnyomást. A só két elemből áll – nátrium és klorid. A szupermarketekben található ételek nagy többségében ilyen só található, és egy adag nátriumtartalma fel van tüntetve a csomagoláson. Meglepő módon egy kutatás szerint a nátrium és a klorid kombinációja ártalmas.
Magas vérnyomással kapcsolatos állatkísérletekben a nátrium vagy a klorid önmagában még nagy mennyiségben sem okozott magas vérnyomást.”
(Kaplan NM. Primary Hypertension: Pathogenesis. In: Clinical Hypertension(E 6th edition. Baltimore, MD: Williams and Wilkins, 1994 p.55.)