Mi a szerepe a helyes táplálkozásnak egészségünk megőrzésében?
„A jövő orvosa nem orvosságot fog felírni,hanem felkelti páciensei érdeklődését a diéta,testkultúra iránt. Továbbá megmutatja nekik a betegségek okát és a megelőzés módját.” (Thomas Alva Edison)
A betegségek 60-80%-ért a helytelen táplálkozás a felelős. A szív- és keringésrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a rák, bizonyos mozgásszervi megbetegedések, az elhízás, a fogszuvasodás mind- mind a helytelen táplálkozás következtében alakulnak ki.
Az egészségvédő étkezés összetevői a gabonafélék, a gyümölcsök, az olajos magvak és a zöldségek, amelyek megfelelő módon párosítva teljes értékű táplálékot biztosítanak.
“Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed.” Hippokratész görög orvos
Általános alapelvként mondhatjuk: soha nem jó túlenni magunkat, gyomrunkat leterhelni, sokféle ételt egy étkezésnél elfogyasztani. Ismert mondás az is, hogy ajánlott akkor abbahagyni az evést amikor, a legjobban esik.
Figyeljünk arra, hogy az ételt alaposan megrágjuk, mert ezzel segítünk nemcsak a gyomrunknak, hanem emésztőrendszerünk minden szervének. Köztudott, hogy a fehér húsok jobbak a vörös húsoknál. A sertéshús a legegészségtelenebb. Tízszer hajlamosabb a daganatos betegségekre az az ember, aki sertéshúst fogyaszt.
A teljesőrlésű lisztből készített kenyér sokkal értékesebb a fehér kenyérnél. Az összes tápanyagot tartalmazza, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A cukorfogyasztás következménye a fogak károsodása, hosszú távon pedig a csontritkulás kialakulását eredményezi. A cukorfogyasztás elvonja a szervezetből a kalciumot, és függőséget okoz.
Ha kerüljük a cukrozott, finomított, zsíros, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek fogyasztását, ezáltal csökkentjük a civilizációs betegségek kialakulásának a kockázatát.
“Gyors élet, gyors étel, gyors halál. “